Sigurd visar hur man stråkar och knavrar. Foto Esbjörn Hogmark
Henrik spelar nyckelharpa så bra att han blev riksspelman på det instrumentet 1996, och 2004, när VM på nyckelharpa avhölls i Herrgårdsparken, korades han till världsmästare på kromatisk harpa, se bilden nedan som togs i parken direkt efter VM.
Han har också utbildat sig till folkmusikpedagog på Kungliga Musikhögskolan, KMH.
Deltagarna får själva välja om de vill lära sig någon låt eller bara spela låtar med en världsmästare.
Jeanette är idag verksam som spelman och pedagog efter studier bl.a på Malungs folkhögskola och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.
Hon är född och uppväxt i Österbybruk, och sitt folkmusikintresse fick hon redan i 10-årsåldern när hon träffade fiolspelmannen Anton Jernberg. Hon upptäckte snart att Antons låtar som han hade efter sin far, Gustaf, var något helt nytt och så långt bort man kunde komma från det c-durssurr som dominerade i Österby. Gustaf var född i Gävle och hade en fantastisk skatt med Gästrikelåtar i sin repertoar. Låtar som under många år i princip bara spelades inom familjen Jernberg.
"Att föra vidare låtarna efter Anton har alltid varit självklart för mig och jag kan bara säga stort tack till hela familjen Jernberg!”
Här spelar Jeanette från en av scenerna under Oktoberstämman 2015.
Foto Sture Hogmark
Lokala danser
Eva Tjörnebo är en av våra allra populäraste vissångare inom folkmusiken. Att hon är en äkta skånegrebba behöver vi inte tvivla på, men hennes låtskatt är inte alls begränsad till det landskapet. Hennes entusiasm och inlevelse i de roliga och ibland lite fräcka visor som hon har i sin repertoar kan få den mest sångobegåvade att sjunga med.
Spela Sture-Sahlströmlåtar med
Sigurd Sahlström
Ingen kan bättre än Sigurd förmedla den Sahlströmska nyckelharpstraditionen. Här har vi chansen att lära oss låtar efter Farbror Sture av en äkta Sahlströmare.
Spela Ceylonlåtar med Ulla Carin Libert
och Sture Hogmark
Jag började spela nyckelharpa 1976 och upptäckte samtidigt att jag var granne med Ceylon Wallin. Han bodde på Raketgatan 20 i Uppsala bara cirka 100 m från mitt hus. Jag lade också snart märke till en ung kvinna som ofta passerade på gatan utanför mitt köksfönster med destination Ceylon. Det var förstås Ulla Carin. Hon var om möjligt ännu mer förälskad i Ceylons låtar och låtspel. Senare kom hon att teckna ned noterna till 61 av de 62 låtar efter Ceylon och Henry Wallin som tillsammans med en dubbel-CD finns samlade i boken Roslagslåtar tryckt 1993.
Ulla Carin och jag möttes aldrig hos Ceylon, men jag vet att vi båda alltid var lika välkomna in varje gång vi knackade på för att lära oss låtar ur familjen Wallins skattkista direkt av själva storspelmannen.
En gemensam kamrat till oss båda sedan den här tiden är Sven-Olof Sundell. Vi tre har samma inställning till "Ceylonlåtarna" och försöker föra dem vidare i oförvanskad form. Vi hörde Ceylon säga flera gånger att "man får inte ändra på låtarna, då mister de sitt värde". Han tänkte på dialekten i de olika låtarna, men framförallt avsåg han de extra halvtakter som flera av Wallinlåtarna innehåller.
Snälla, ta inte bort dem, de tillhör de gamla spelmanslåtarna från Roslagen!
Vi är alla tre oerhört tacksamma för vad vi fick vara med om. Tack Ceylon!
/Sture H
Ellge Jakobsson och Karin Hansen dansar till en Lövstapolska efter Ceylon Wallin under Oktoberstämman på UKK 2022.
Från vänster spelar Sven-Olof, Ulla Carin & Sture.