Gille- & Nyckelharpstämman
(sedan 2012 resp 1975)
ÖSTERBYBRUK
Här klubbas nyckelharpan in på Unescos lista över Levande kulturarv i kategorin
Goda metodiska exempel
Sigurd visar hur man stråkar och knavrar. Foto Esbjörn Hogmark
Spel Wallinlåtar med Ulf Klasén
14.00–15.00 Gammelgården, södra rummet
se Stämmokartan
Vid sidan av bröderna Eric och Sture Sahlström var bröderna Ceylon och Henry Wallin två av Upplands giganter inom folkmusiken under andra halvan av 1900-talet. Ceylon spelade nyckelharpa och Henry fiol. De uppträdde nästan alltid tillsammans med låtar som de hade lärt sig av "Farsan". Ceylon spelade alltid melodistämman och Henry sekunderade. Efter Ceylons alldeles för tidiga död, han avled endast 62 år gammal 1984, fortsatte Henry att föra familjens låttradition vidare.
Efter Ceylons bortgång kom Ulf att bli en av Henrys bästa spelkamrater. Han är en av få som behärskar både Ceylons och Henrys versioner av samma låtar.
Passa på att spela en timme med Ulf!
Här ser vi Hery (t.v.) och Ulf (t.h.) vid ett speltillfället 2011.
Foto Torbjörn Ivarsson
med Anders Hägg
"Jag fångades av folkmusikvågen under 70-talet och byggde min första nyckelharpa 1977, den andra kom till 1984. Ingen av dem lät särskilt bra så 2000 köpte jag en nyckelharpa tillverkad av Bo Nilsson som jag fortfarande spelar på.
Men – 2010 ”hittade” jag munspelet, eller om det var så att munspelet hittade mig, och eftersom jag haft med mig intresset för Upplandslåtar och Wallin-traditionen redan från början (sedan 70-talet alltså) så spelar jag nu sådana låtar, och många andra, på munspel.
Kom och lär dig spela folkmusik på munspel. Ta med de munspel du har (helst diatoniska i C och/eller G) så får det ge sig. Om du inte har något munspel så kom ändå och prova på.
Anders spelar på stämman Tyresta. Foto Gunilla Cullemark
Jeanette är idag verksam som spelman och pedagog efter studier bl.a på Malungs folkhögskola och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.
Hon är född och uppväxt i Österbybruk, och sitt folkmusikintresse fick hon redan i 10-årsåldern när hon träffade fiolspelmannen Anton Jernberg. Hon upptäckte snart att Antons låtar som han hade efter sin far, Gustaf, var något helt nytt och så långt bort man kunde komma från det c-durssurr som dominerade i Österby. Gustaf var född i Gävle och hade en fantastisk skatt med Gästrikelåtar i sin repertoar. Låtar som under många år i princip bara spelades inom familjen Jernberg.
"Att föra vidare låtarna efter Anton har alltid varit självklart för mig och jag kan bara säga stort tack till hela familjen Jernberg!”
Här spelar Jeanette från en av scenerna under Oktoberstämman 2015.
Foto Sture Hogmark
Lokala danser
Eva Tjörnebo är en av våra allra populäraste vissångare inom folkmusiken. Att hon är en äkta skånegrebba behöver vi inte tvivla på, men hennes låtskatt är inte alls begränsad till det landskapet. Hennes entusiasm och inlevelse i de roliga och ibland lite fräcka visor som hon har i sin repertoar kan få den mest sångobegåvade att sjunga med.
Spela Sahlströmlåtar med
Sigurd Sahlström
Ingen kan bättre än Sigurd förmedla den sahlströmska nyckelharpstraditionen. Här har vi chansen att lära oss några äkta sahlströmare av mästaren själv. Läs mer om honom ovan.
Spela Ceylonlåtar med Ulla Carin Libert, Sven-Olof Sundell och Sture Hogmark
Jag började spela nyckelharpa 1976 och upptäckte samtidigt att jag var granne med Ceylon Wallin. Han bodde på Raketgatan 20 i Uppsala bara cirka 100 m från mitt hus. Jag lade också snart märke till en ung kvinna som ofta passerade på gatan utanför mitt köksfönster med destination Ceylon. Det var förstås Ulla Carin. Hon var om möjligt ännu mer förälskad i Ceylons låtar och låtspel. Senare kom hon att teckna ned noterna till 61 av de 62 låtar efter Ceylon och Henry Wallin som tillsammans med en dubbel-CD finns samlade i boken Roslagslåtar tryckt 1993.
Ulla Carin och jag möttes aldrig hos Ceylon, men jag vet att vi båda alltid var lika välkomna in varje gång vi knackade på för att lära oss låtar ur familjen Wallins skattkista direkt av själva storspelmannen.
En gemensam kamrat till oss båda sedan den här tiden är Sven-Olof Sundell. Vi tre har samma inställning till "Ceylonlåtarna" och försöker föra dem vidare i oförvanskad form. Vi hörde Ceylon säga flera gånger att "man får inte ändra på låtarna, då mister de sitt värde". Han tänkte på dialekten i de olika låtarna, men framförallt avsåg han de extra halvtakter som flera av Wallinlåtarna innehåller.
Snälla, ta inte bort dem, de tillhör de gamla spelmanslåtarna från Roslagen!
Vi är alla tre oerhört tacksamma för vad vi fick vara med om. Tack Ceylon!
/Sture H
Ellge Jakobsson och Karin Hansen dansar till en Lövstapolska efter Ceylon Wallin under Oktoberstämman på UKK 2022.
Från vänster spelar Sven-Olof, Ulla Carin & Sture.