Kurser och stugor

Kurser & stugor

Lördagen den 18 juni 2022

Alla kurser och stugor är gratis och ingen föranmälan krävs

men köp gärna vårt stämmomärke

med Gillestipendiaten 2019 Frida Ivarsson

På Hembygdsgården

Prova-på att spela nyckelharpa

med Sigurd Sahlström

14.00–15.00 Gammelgården, norra rummet,

se under fliken Stämmokartor


Under den här programpunkten kan vem som helst få prova på att hålla i och spela på en nyckelharpa med Sigurd som instruktör. I nyckelharpskretsar behöver han ingen närmare presentation. Sigurd är son till Eric Sahlström, han är utbildad musikpedagog och har bland annat jobbat många år som musiklärare i Falun. För oss spelmän är han idag känd som nestorn i gruppen Sahlströmarna.


Man behöver inte ens ha sett en nyckelharpa för att delta. 

Sigurd visar hur man stråkar och knavrar. Foto Esbjörn Hogmark

Spela nyckelharpa

med Olov Johansson

14.00 – 15.00

Gammelgården, södra rummet 

se under fliken Stämmokartor


Raden av kända kursledare avslutas med mäster Olov själv. Han hade Curt Tallroth som sin främste läromästare och att resultatet inte blev så dåligt fattade vi redan tidigt. Vid det första VM på nyckelharpa som hölls just i Österbybruk vann han både den kromatiska klassen och gammelharpsklassen. Han har gett ut närmare 30 CD-skivor, bland annat med gruppen Väsen, men han har också gjort rena folkmusikinspelningar. Jag tänker på hans soloskiva Storsvarten och skivan Örsprång som han spelade in tillsammans med Curt Tallroth. Deras version av "Gammal Ljungkvistervals" hör till det bästa som någonsin gjorts inom folkmusik alla kategorier.

Olov Johansson

Foto Sara Thorén

Spela Österbylåtar

med Sven-Olof Sundell

15.15–16.15

Gammelgården, Norra rummet

se under fliken Stämmokartor



För de allra flesta nyckelharpspelare behöver inte heller Sven-Olof någon närmare presentation. Tillammans med sina spelkamrater i Österby spelmän förvaltar han den unika låtskatten efter Justus Gille och Viktor Vikman, låtar som spelades av dessa två gentlemen under midsommarfirandet på Stallgården och i Vagnshuset intill Österby herrgård. Idag kallar vi deras låtar för Vagnshusare.

Sven-Olof 

Foto Gunnar Lindkvist

Spela Fiol

med Robert Larsson

15.15–16.15

Gammelgården, norra rummet 

se under fliken Stämmokartor



I den bygd där Robert bor, utanför Björklinge i norra Uppland, finns inte bara starka folkmusiktraditioner och en klangbotten med många namnkunniga spelmän. Han har också ett eget musikaliskt arv att förvalta.

– Farfars bror var fiolspelmannen Johan Leonard Larsson, mera känd som Viksta-Lasse, och pappa Bosse spelade med honom under 20 år, berättar Robert. Viksta-Lasse var elev till självaste Hjort-Anders Olsson, som han senare turnerade med under många år, och han skrev egna låtar från tidiga tonår.

Det är med andra ord inte bara tillfälligheter som gjort att Robert idag är ordförande för Stiftelsen fonden till Viksta-Lasses minne som vårdar arvet efter honom. 

Robert Larssons farfars bror var Viksta-Lasse som spelade och turnerade med Hjort-Anders Olsson under många år. Foto: Olle Anderstam


På Herrgården och i Brukskyrkan

Lokala danser kl 20.00–20.30 i Herrgårdsalongen


Karl Arne Gille är inte bara en äkta "Bruksare" han är en välkänd profil bland de flesta av oss folkmusikfantaster. Han har många strängar på sin lyra (ursäkta uttrycket) och har bland annat byggt ett stort antal innovativa nyckelharpor, lett kurser i att bygga Österbyekor och givit ut en skrift om Stordammen. Otaliga gånger har han lärt ut sina special-danser Gruvslunga och Jenka. Spelar under hans instruktioner gör Österby spelmän, se bild under Lite historik.

Här sitter Karl Arne framför några av sina egentillverkade nyckelharpor. Foto Eva Wernlid

Karl Arne dansar på G- & Ny-stämman 2015.
Spelar gör Mälardalens spelmän med (från vänster) Ola Brostam, Olle Linder, Bengt Johansson, Peo Steneryd och Sture Hogmark.Janne Stenlid är skymd. Foto Esbjörn Hogmark


Visstuga med Ditte Andersson

 kl 20.00–21.00 i Gamla köket

På Ditte Anderssons hemsida kan vi läsa rubrikerna Sångare, Musiker på nyckelharpa och fiol, Musik- och textskapare samt Pedagog. 


Ditte spelar mycket folkmusik från Upland och resten av Sverige, men en hel del annat också. Hennes sångrepertoar innehåller folkligt, rock, jazz och visor med en speciell förkärlek för rockballader och sånger från Skottland.


Ditte undervisar på nyckelharpa och fiol, och är utbildad på Musikhögskolan i Stockholm.

Förutom att ge undervisning på instrumenten, enskilt eller i grupp, tränar hon också spelgrupper inför inspelningar eller regissera konserter.


Att jobba med spel och dans tillsammans tycker hon är kul, och tillsammans med en danslärare gör hon gärna temadagar eller -halvdagar, även för folk som aldrig tagit ett enda danssteg. Lyhördhet och kommunikation är honnörsorden.


Ditte har lett ett stort antal visskurser och visstugor genom åren inom folkmusik, ensam eller tillsammans med någon kollega.

 

Spela Ceylonlåtar med Sture Hogmark

20.00–21.00 i Konferensrummet på Herrgården


Jag började spela nyckelharpa 1976 och upptäckte samtidigt att jag bodde granne med Ceylon Wallin i Uppsala. Han bodde på Raketgatan 10 och jag bor fortfarande på Hangargatan 4, cirka 100 m därifrån. Klart att jag hälsade på. Jag var alltid välkommen och fick tillfälle att lära mig många härliga låtar direkt av själva mästerspelmannen. Tack Ceylon!

/Sture H


Från Stures Ceylonstuga 2016. Foto Esbjörn Hogmark

Spela nyckelharpa med Sigurd Sahlström

21.00–22.00 i Konferensrummet på Herrgården


Ingen kan bättre än Sigurd förmedla den Sahlströmska nyckelharpstraditionen. Här har vi chansen att lära oss Erics populära låtar av en äkta Sahlströmare.

Sigurd är en riktig storspelman. Foto Esbjörn Hogmark