Kurser och stugor

Kurser & stugor

Lördagen den 19 juni 2021

Alla kurser och stugor är gratis och ingen föranmälan krävs

men köp gärna vårt stämmomärke 

På Hembygdsgården

Prova-på att spela nyckelharpa

med Sigurd Sahlström

14.00–15.00 Gammelgården, norra rummet,

se under fliken Stämmokartor


Under den här programpunkten kan vem som helst få prova på att hålla i och spela på en nyckelharpa med Sigurd som instruktör. I nyckelharpskretsar behöver han ingen närmare presentation. Sigurd är son till Eric Sahlström, han är utbildad musikpedagog och har bland annat jobbat många år som musiklärare i Falun. För oss spelmän är han idag känd som en av medlemmarna i gruppen Sahlströmarna.


Man behöver inte ens ha sett en nyckelharpa för att delta. 

Sigurd visar hur man stråkar och knavrar. Foto Esbjörn Hogmark

Spela fiol med
Erika Lindgren Liljenstolpe

14.00–15.00 Gammelgården, södra rummet

se under fliken Stämmokartor


För oss upplänningar behöver inte Erika någon presentation. Spelglädje, intensitet, känsla, inlevelse, entusiasm, takt... listan blir lång när man försöker karakterisera Erikas personliga fiolspel. Den kan bli ännu längre om aman vill berätta vilka spelmän hon har sina låtar efter. Naturligtvis står Viksta-Lasse långt framme i det ledet tillsammans med Gås-Anders och Bosse Larsson men jag har en känsla av att där också ryms flera dalaspelmän.


Fotot ovan är taget under allspelet på Oktoberstämman i Uppsala 2018. Där var Erika allspelsledare tillsammans med Robert Larsson.

Foto Sture Hogmark

Spela Österbylåtar

med Sven-Olof Sundell

15.15–16.15 Gammelgården, norra rummet

se under fliken StämmokartorFör de allra flesta nyckelharpspelare behöver inte heller Sven-Olof någon närmare presentation. Tillammans med sina spelkamrater i Österby spelmän förvaltar han den unika låtskatten efter Justus Gille och Viktor Vikman, låtar som spelades av dessa två gentlemen under midsommarfirandet på Stallbacken och i Vagnshuset intill Österby herrgård. Idag kallar vi deras låtar för Vagnshusare.

Sven-Olof 

Foto Gunnar Lindqvist

Spela nyckelharpa

med Olov Johansson

15.15–16.15 Gammelgården, södra rummet 

se under fliken StämmokartorRaden av kända kursledare avslutas med mäster Olov själv. Han hade Curt Tallroth som sin främste läromästare och att resultatet inte blev så dåligt fattade vi redan tidigt. Vid det första VM på nyckelharpa som hölls just i Österbybruk vann han både den kromatiska klassen och gammelharpklassen. Han har gett ut närmare 30 CD-skivor, bland annat med gruppen Väsen, men han har också gjort rena folkmusikinspelningar. Jag tänker på hans soloskiva Storsvarten och skivan Örsprång som han spelade in tillsammans med Curt Tallroth. Deras version av "Gammal Ljungkvistervals" är antagligen det bästa som någonsin gjorts inom folkmusik någonstans.

Olov Johansson

Foto Sara Thorén

På Herrgården och i Brukskyrkan

Lokala danser kl 21.00–21.30 i Herrgårdsalongen


Karl Arne Gille är inte bara en äkta "Bruksare" han är en välkänd profil bland de flesta av oss folkmusikfantaster. Han har många strängar på sin lyra (ursäkta uttrycket) och har bland annat byggt ett stort antal innovativa nyckelharpor, lett kurser i att bygga Österbyekor och givit ut en skrift om Stordammen. Otaliga gånger har han lärt ut sina special-danser Gruvslunga och Jenka. Spelar gör Österby spelmän, se bild under Lite historik.

Här sitter Karl Arne framför några av sina egentillverkade nyckelharpor. Foto Eva Wernlid

Karl Arne dansar på G- & Ny-stämman 2015.
Spelar gör Mälardalens spelmän med (från vänster) Ola Brostam, Olle Linder, Bengt Johansson, Peo Steneryd och Sture Hogmark.Janne Stenlid är skymd. Foto Esbjörn Hogmark


Visstuga med Eva Tjörnebo 

kl 21.00–22.00 i Brukskyrkan, Nr 7 på Stämmokartan

Missa inte Evas populära visstuga 21.00–22.00. 2017 fyllde den Gamla köket till brädden. I år flyttar hon in i Brukskyrkan. Foto Sture Hogmark

Spela Ceylonlåtar med Sture Hogmark

21.00–22.00 i Gamla herrgårdsköket


Jag började spela nyckelharpa 1976 och upptäckte samtidigt att jag bodde granne med Ceylon Wallin i Uppsala. Han bodde på Raketgatan 10 och jag bor fortfarande på Hangargatan 4, cirka 100 m därifrån. Klart att jag hälsade på. Jag var alltid välkommen och fick tillfälle att lära mig många härliga låtar direkt av själva mästerspelmannen. Tack Ceylon!

/Sture H


Från Stures Ceylonstuga 2016. Foto Esbjörn Hogmark

Spela låtar ur häftet med Eric Sahlströms låtar tillsammans med Sigurd Sahlström

22.00–23.00 i Gamla herrgårdsköket


Ingen kan bättre än Sigurd förmedla den Sahlströmska nyckelharpstraditionen. Här har vi chansen att lära oss Erics populära låtar av en äkta Sahlströmare.

Sigurd är en riktig storspelman. Foto Esbjörn Hogmark