Kurser och stugor

Kurser & stugor

Lördagen den 17 juni 2023

Alla kurser och stugor är gratis och ingen föranmälan krävs,

men köp gärna vårt stämmomärke

med Sture Sahlström och Hasse Gille

På Hembygdsgården

Prova-på att spela nyckelharpa

med Sigurd Sahlström

14.00–15.00 Gammelgården, norra rummet,

se under fliken Stämmokartor


Under den här programpunkten kan vem som helst få prova på att hålla i och spela på en nyckelharpa med Sigurd som instruktör. I nyckelharpskretsar behöver han ingen närmare presentation. Sigurd är son till Eric Sahlström, han är utbildad musikpedagog och har bland annat jobbat många år som musiklärare i Falun. För oss spelmän är han idag känd som nestorn i gruppen Sahlströmarna.


Man behöver inte ens ha sett en nyckelharpa för att delta. 

Sigurd visar hur man stråkar och knavrar. Foto Esbjörn Hogmark

Lär dig spela munspel

med Anders Hägg

14.00–15.00

Gammelgården, södra rummet, 

se under fliken Stämmokartor








Anders spelar på stämman Tyresta. Foto Gunilla Cullemark

Spela fiol med

Jeanette Evansson

15.15–16.15

Gammelgården, norra rummet, 

se under fliken Stämmokartor


Jeanette är idag verksam som spelman och pedagog efter studier bl.a på Malungs folkhögskola och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.


Hon är född och uppväxt i Österbybruk, och sitt folkmusikintresse fick hon redan i 10-årsåldern när hon träffade fiolspelmannen Anton Jernberg. Hon upptäckte snart att Antons låtar som han hade efter sin far, Gustaf, var något helt nytt och så långt bort man kunde komma från det c-durssurr som dominerade i Österby. Gustaf var född i Gävle och hade en fantastisk skatt med Gästrikelåtar i sin repertoar. Låtar som under många år i princip bara spelades inom familjen Jernberg.


"Att föra vidare låtarna efter Anton har alltid varit självklart för mig och jag kan bara säga stort tack till hela familjen Jernberg!”


Här spelar Jeanette från en av scenerna under Oktoberstämman 2015.
Foto Sture Hogmark


På Herrgården

Lokala danser 

20.00–20.30 i Herrgårdssalongen

med Karl Arne Gille


Karl Arne Gille är inte bara en äkta "Bruksare" han är en välkänd profil bland de flesta av oss folkmusikfantaster. Han har många strängar på sin lyra (ursäkta uttrycket) och har bland annat byggt ett stort antal innovativa nyckelharpor, lett kurser i att bygga Österbyekor och givit ut en skrift om Stordammen. Otaliga gånger har han lärt ut sina special-danser Gruvslunga och Jenka. Spelar under hans dansinstruktion gör Österby spelmän, se bild under Lite historik.

Här sitter Karl Arne framför några av sina egentillverkade nyckelharpor. Foto Eva Wernlid

Karl Arne dansar på G- & Ny-stämman 2015.
Spelar gör Mälardalens spelmän med (från vänster) Ola Brostam, Olle Linder, Bengt Johansson, Peo Steneryd och Sture Hogmark. Janne Stenlid är skymd. Foto Esbjörn Hogmark


Visstuga med Eva Tjörnebo

 20.00–21.00 i Gamla köket

Eva Tjörnebo är en av våra allra populäraste vissångare inom folkmusiken. Att hon är en äkta skånegrebba behöver vi inte tvivla på, men hennes låtskatt är inte alls begränsad till det landskapet. Hennes entusiasm och inlevelse i de roliga och ibland lite fräcka visor som hon har i sin repertoar kan få den mest sångobegåvade att sjunga med.


Vi som har nått mogen ålder och är lite idrottsintresserade kanske minns namnet Gunnar Tjörnebo från friidrotten. Broder Esbjörn och jag hade förmånen att se Evas pappa Gunnar och hans båda kamrater vinna tredubbelt på 3000 m hinder under Finnkampen på Nya Ullevi i Göteborg 1959. Hur det gick? Sverige förlorade herrkampen med 200–209.


På bilden nedan ser vi Eva när hon på Borggården framför Österby herrgård river av ett solonummer 2019. Foto Sture Hogmark

Spela Sahlströmlåtar med

Sigurd Sahlström

21.00–22.00 i Gamla köket


Ingen kan bättre än Sigurd förmedla den sahlströmska nyckelharpstraditionen. Här har vi chansen att lära oss några äkta sahlströmare av mästaren själv. Läs mer om honom ovan.

Sigurd är en riktig storspelman. Foto Esbjörn Hogmark

Spela Ceylonlåtar med Ulla Carin Libert
och Sture Hogmark

22.00–23.00 i Gamla köket


Jag började spela nyckelharpa 1976 och upptäckte samtidigt att jag var granne med Ceylon Wallin. Han bodde på Raketgatan 20 i Uppsala bara cirka 100 m från mitt hus. Jag lade också snart märke till en ung kvinna som ofta passerade på gatan utanför mitt köksfönster med destination Ceylon. Det var förstås Ulla Carin. Hon var om möjligt ännu mer förälskad i Ceylons låtar och låtspel. Senare kom hon att teckna ned noterna till 61 av de 62 låtar efter Ceylon och Henry Wallin som tillsammans med en dubbel-CD finns samlade i boken Roslagslåtar tryckt 1993.


Ulla Carin och jag möttes aldrig hos Ceylon, men jag vet att vi båda alltid var lika välkomna in varje gång vi knackade på för att lära oss låtar ur familjen Wallins skattkista direkt av själva storspelmannen. 


En gemensam kamrat till oss båda sedan den här tiden är Sven-Olof Sundell. Vi tre har samma inställning till "Ceylonlåtarna" och försöker föra dem vidare i oförvanskad form. Vi hörde Ceylon säga flera gånger att  "man får inte ändra på låtarna, då mister de sitt värde". Han tänkte på dialekten i de olika låtarna, men framförallt avsåg han de extra halvtakter som flera av Wallinlåtarna innehåller.


Snälla, ta inte bort dem, de tillhör de gamla spelmanslåtarna från Roslagen!


Vi är alla tre oerhört tacksamma för vad vi fick vara med om. Tack Ceylon!


/Sture H


Ellge Jakobsson och Karin Hansen dansar till en Lövstapolska efter Ceylon Wallin under Oktoberstämman på UKK 2022.
Från vänster spelar Sven-Olof, Ulla Carin & Sture.