Kurser och stugor

Gille- & Nyckelharpstämman

 

ÖSTERBYBRUK

Kurser & stugor 2018

Alla kurser och stugor är gratis och ingen föranmälan krävs

På Hembygdsgården

14.00–16.00

Spela munspel med Bosse Lindström

Lördag 14.00–15.00, Gammelgården, södra rummet

(se stämmokartan)

 

 

Många känner Bosse som en hängiven nyckelharpspelare, men några av oss vet att han dessutom är minst lika bra på att spela munspel. Spela munspel med den i folkmusiken så viktiga "tungbasen" fick han tidigt lära sig av sin far, eller "farsan" som vi säger i folkmusikkretsar.

Tag med munspel i C och G!

 

Foton: Sture Hogmark

Spela fiol med Lotta Franzén

Lördag 15.00–16.00, Gammelgården, södra rummet

(se stämmokartan)

 

Lotta har jobbat som frilansande folkmusiker samt fiol- och nyckelharpspedagog sedan slutet av 1970-talet, men har på senare år sadlat om till vatten- och avloppsbranschen. Hon började sin folkmusikaliska bana år1976 i Österbybruk, och blev sen assistent och lärare på spelkurserna på Herrgården under alla år som de pågick. Numera spelar hon endast det hon tycker mest om och av hjärtans fröjd, vilket är låtar från Uppland och Sörmland, Skottland och Shetlandsöarna.

 

Foto: Claes-Göran Bill

 

Prova-på att spela nyckelharpa med Sigurd Sahlström

Lördag 14.00–15.00, Gammelgården, norra rummet

(se stämmokartan)

 

Eric och Anna Sahlström fick tre barn: Sigurd, Sigbritt och Sonia. Sigurd har berättat att han, liksom många av oss andra som blev nyckelharpsfrälsta under 1970-talet, hade en period i livet då han lärde sig alla "farsans låtar". Han utbildade sig till musiklärare och har bland annat undervisat många år i Falun. Som pensionär delar han fortfarande gärna med sig av sina kunskaper och erfarenheter både på fiol och nyckelharpa.

Under den här programpunkten kan vem som helst få prova på att hålla i och spela på en nyckelharpa med Sigurd som instruktör. Man behöver inte ens ha sett en nyckelharpa för att delta.

Sigurd visa hur man håller en nyckelharpa. Foto: Esbjörn Hogmark

Spela nyckelharpa med Petrus Dillner

Lördag 15.00–16.00, Gammelgården, norra rummet

(se stämmokartan)

 

Petrus är en god representant för det unga nyckelharpsgardet. Han är en av de absolut skickligaste spelmännen på sitt instrument, och delar gärna med sig av sina erfarenheter. Han har nyligen gått på KMH (Kungliga Musikhögskolan) och utbildat sig till musiklärare.

Petrus Dillner spelar på G- & Ny-stämman 2016. Foto: Esbjörn Hogmark

På Herrgården

20.00–23.00

Lokala danser med Karl Arne Gille

Lördag kl 20.00–20.30 i Stora salen i Herrgården

 

Karl Arne Gille är inte bara en äkta "Bruksare" han är en välkänd profil bland de flesta av oss folkmusikfantaster. Han har många strängar på sin lyra (ursäkta uttrycket) och har bland annat byggt ett stort antal innovativa nyckelharpor, lett kurser i att bygga Österbyekor och givit ut en skrift om Stordammen. Otaliga gånger har han lärt ut sina specialdanser Gruvslunga och Jenka.

Spelar gör Österby spelmän, se bild under Lite historik

Här sitter Karl Arne framför några av sina egentillverkade nyckelharpor Foto: Eva Wernlid

Karl Arne dansar på G- & Ny-stämman 2015. Spelar gör Grillby Folk med (från vänster) Ola Brostam, Olle Linder, Bengt Johansson, Peo Steneryd och Sture Hogmark. Foto: Esbjörn Hogmark

 

Visstuga med Eva Tjörnebo

Lördag kl 20.00–21.00 i Gamla herrgårdsköket

 

Eva Tjörnebo är en av Sveriges populäraste vissångerskor. Speciellt uppskattad är hon i folkmusik-kretsar där hon ofta håller visstugor. Man hör att hon kommer från Skåne, men hon bor numera strax utanför Nyköping. Hon var redan i sin ungdom medlem i folkmusikgruppen Folkvind, som 1977 gav ut en skiva på Oktoberförlaget. Under senare år har hon givit ut fyra CD:n, de tre senaste tillsammans med Viskompaniet. Hon tilldelades Olrogstipendiet 2013.

Eva har haft visstuga under vår stämma i väldigt många år, och den har alltid varit otroligt populär. Bilden är från hennes visstuga 2017.

Spela Ceylonlåtar med Sture Hogmrak

Lördag 21.00–22.00 i Gamla herrgårdsköket

 

Jag började spela nyckelharpa 1976 och upptäckte samtidigt att jag bodde granne med Ceylon Wallin i Uppsala. Han bodde på Raketgatan 10 och jag bor fortfarande på Hangargatan 4, cirka 100 m därifrån. Klart att jag hälsade på. Jag var alltid välkommen och fick tillfälle att lära mig många härliga låtar direkt av själva mästerspelmannen. Tack Ceylon!

Bilden är från min Ceylonspelstuga 2016.

Sture H (sture@hogmark.se, www.vallonsmedjan.se)

Stures spelstuga är populär. Foto: Esbjörn Hogmark

Spela Sahlströmslåtar med Sigurd Sahlström

Lördag 22.00–23.00 i Gamla herrgårdsköket

 

Sigurd lär oss att spela Sahlströmlåtar på samma sätt som farsan Eric gjorde. Om man tillämpar Erics knep med fingersättningen är de inte alls så svåra som de kanske låter.

Om Eric Sahlström hade levat idag hade han fyll 106 år i år.

Läs mer om Sigurd under Prova på ovan.