Kurser och stugor

Gille- & Nyckelharpstämman


ÖSTERBYBRUK

Kurser & stugor

lördagen den 15 juni 2019

Alla kurser och stugor är gratis och ingen föranmälan krävs

men köp gärna vårt stämmomärke 

På Hembygdsgården

14.00–16.00

Prova-på att spela nyckelharpa

med Sigurd Sahlström

14.00–15.00 Gammelgården, norra rummet,

se under fliken StämmokartorUnder den här programpunkten kan vem som helst få prova på att hålla i och spela på en nyckelharpa med Sigurd som instruktör. I nyckelharpskretsar behöver han ingen närmare presentation. Sigurd är som till Eric Sahlström, han är utbildad musikpedagog och har bland annat jobbat många år som musiklärare i Falun. För oss spelmän är han idag känd som en av medlemmarna i gruppen Sahlströmarna som kommer att underhålla i Stora salen i Herrgården senare på kvällen, se under fliken Program.


Man behöver inte ens ha sett en nyckelharpa för att delta. 

(Foto Esbjörn Hogmark)

Sigurd visar hur man stråkar ock knavrar

Spela durspel

med Inge Henriksson

14.00–15.00 Gammelgården, södra rummet

se under fliken StämmokartorInge Henriksson är en hejare på flera instrument bland annat durspel. Han medverkar i gruppen gruppen Viskompaniet, ofta tillsammans med folksångerskan Eva Tjörnebo. Han kommer att lära ut låtar som Nisse Nordström hade efter Grop Gustaf Nordström (Gustaf i Gropen). Medtag gärna G-spel. 


Inge är bördig från Långsele i Ångermanland. Han började spela dragspel när han var 14 år och blev riksspelman på enradigt dragspel år 2000. (Foto Esbjörn Hogmark)

Inge demonstrerar hur det lät förr

Spela Österbylåtar

med Sven-Olof Sundell

15.15–16.15 Gammelgården, norra rummet

se under fliken StämmokartorFör de allra flesta nyckelharpspelare behöver Sven-Olof ingen närmare presentation. Tillammans med sina spelkamrater i Österby spelmän förvaltar han den unika låtskatten efter Justus Gille och Viktor Vikman, låtar som spelades av dessa två gentlemen under midsommarfirandet på Stallbacken och i Vagnshuset intill Österby herrgård. Idag kallar vi deras låtar för Vagnshusare. (Foto Gunnar Lindkvist)

Sven-Olof 

Foto Gunnar Lindqvist

Spela fiol

med Kristin Sahlström

15.15–16.15 Gammelgården, södra rummet 

se under fliken StämmokartorKristin är dotter till Sonia Sahlström och Håkan Larsson. Just det, morfar hette Eric Sahlström.

Hon spelar bland annat med i Trollrike spelmän, men framför allt är hon en av Sahlströmarna som senare under kvällen (18.30–ca 19.30) håller konsert i Herrgårdssalen.

Kristin

Foto Lina Lindefors

På Herrgården

20.00–23.00

Lokala danser kl 20.00–20.30 i Herrgårdssalen


Karl Arne Gille är inte bara en äkta "Bruksare" han är en välkänd profil bland de flesta av oss folkmusikfantaster. Han har många strängar på sin lyra (ursäkta uttrycket) och har bland annat byggt ett stort antal innovativa nyckelharpor, lett kurser i att bygga Österbyekor och givit ut en skrift om Stordammen. Otaliga gånger har han lärt ut sina specialdanser Gruvslunga och Jenka.

Spelar gör Österby spelmän, se bild under Lite historik.

Här sitter Karl Arne framför några av sina egentillverkade nyckelharpor Foto Eva Wernlid

Karl Arne dansar på G- & Ny-stämman 2015.
Spelar gör Grillby Folk med (från vänster) Ola Brostam, Olle Linder, Bengt Johansson, Peo Steneryd och Sture Hogmark. Foto Esbjörn Hogmark


Visstuga med Eva Tjörnebo 

kl 20.00–21.00 i Herrgårdssalen

Missa inte Evas populära visstuga 20.00–21.00. Förra året fyllde den Gamla köket till brädden. I år flyttar hon in i Herrgårdssalen. Foto Sture Hogmark

Spela Ceylonlåtar med Sture Hogmark

21.00–22.00 i Gamla herrgårdsköket


Jag började spela nyckelharpa 1976 och upptäckte samtidigt att jag bodde granne med Ceylon Wallin i Uppsala. Han bodde på Raketgatan 10 och jag bor fortfarande på Hangargatan 4, cirka 100 m därifrån. Klart att jag hälsade på. Jag var alltid välkommen och fick tillfälle att lära mig många härliga låtar direkt av själva mästerspelmannen. Tack Ceylon!

/Sture H


Från Stures Ceylonstuga 2016 Foto Esbjörn Hogmark

Spela låtar ur häftet med Eric Sahlströms låtar tillsammans med Sigurd Sahlström

22.00–23.00 i Gamla herrgårdsköket


Ingen kan bättre än Sigurd förmedla den Sahlströmska nyckelharpstraditionen. Här har vi chansen att lära oss Erics populära låtar av en äkta Sahlströmare.

Sigurd är en riktig storspelman. Foto Esbjörn Hogmark